Сăutare:Academicianul Andrei Eșanu
La Chișinău a avut loc conferința „Ștefan cel Mare și Sfânt în memoria posterității”: Descoperiri arheologice și perspective istorice
În cadrul celei de-a cincea ediții a Conferinței „Ștefan cel Mare și Sfânt în memoria posterității”, desfășurată la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt”, filiala B.M. „B. P. Hasdeu”,…
-
23 Iulie 18:40
Interviu | Andrei Eșanu: Avem aceeași obârșie, geneză, limbă, cultură, tradiții, obiceiuri în toate provinciile românești
Ideea unirii poporului român apare și în studiile făcute de Dimitrie Cantemir, care argumenta identitatea românească prin asemănările ce uneau mai multe populații românești din Imperiile Austro-Ungar,…
-
27 Martie 15:56
O carte care adună mai multe opere ale lui Dimitrie Cantemir a fost lansată la Biblioteca Națională
În contextul Zilei Naționale a Lecturii, Editura „Știința”, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, a lansat astăzi o carte din colecția „Moștenire”, intitulată „Dimitrie…
-
14 Februarie 19:30
O carte despre așezămintele ortodoxe medievale a fost lansată la Biblioteca Națională
La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată astăzi cartea ”Relațiile Țării Moldovei cu așezămintele ortodoxe din străinătate (sfârșitul sec. al XIV-lea – sec. XVII –lea),…
-
24 Ianuarie 10:09
Biblioteca Națională a lansat Calendarul Național 2024
Biblioteca Națională a Republicii Moldova a lansat Calendarul Național 2024. Produsul editorial consemnează, în mod special, evenimente de importanță istorică, precum 35 de ani de la adoptarea legislației…
-
16 Ianuarie 18:13
MEMORIAL BASARABEAN | Vlad Mischevca: Nu ne putem orienta bine în realitățile zilei, dacă nu cunoaștem istoria - problemele statului nostru își au rădăcina în perioada medievală (AUDIO)
Guvernarea ar trebui să-și aplece urechea la părerile istoricilor, să educe un cetățean care-și cunoaște propria istorie, numai astfel omul este protejat de falsurile mediatice - consideră istoricul…
-
02 Mai 2023 17:42
Memorial Basarabean | Academicianul Andrei Eșanu: Manuscrise și cărți vechi, din biblioteca personală a domnitorului Dimitrie Cantemir, au fost descoperite în diferite orașe ale lumii (AUDIO)
Mai multe manuscrise și cărți rare vechi, au fost descoperite, grație cercetărilor, în bibliotecile din Moscova, Sankt- Petrerburg, iar unul - la Iași. Marele domnitor și cărturar, lucrările căruia…
-
25 Septembrie 2022 12:10
Memorial Basarabean | Istoricul român Nicolae Mihai: Sub acoperirea unor chestiuni de estetică, de reamenajare a peisajului urban, să nu uităm de urmele memoriale - care uneori sunt incomode
Istoricii, alături de întreaga societate, trebuie să aibă grijă de păstrarea memoriei, care contribuie și la conservarea identității unei societăți, prin diferite acțiuni de comemorare a personalităților,…
-
18 Septembrie 2022 10:28
Memorial Basarabean | Eduard Cociurcă, Societatea culturală „Valea Prutului” : Românii din regiunea Cernăuți se confruntă cu o lipsă acută de literatură despre Ștefan cel Mare
În 2022 se împlinesc 30 de ani de la canonizarea Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și 525 de ani de la Bătălia din Codrii Cosminului. Cu acest prilej, la biblioteca ce poartă numele marelui…
-
11 August 2022 16:48
La Biblioteca Națională a fost lansată cartea „Valori cărturărești ale Mănăstirii Noul-Neamț”
Lansarea cărții Valori cărturărești ale Bibliotecii Mănăstirii Noul-Neamț a avut loc recent la Biblioteca Națională din Chișinău. Autorul volumului, istoricul Igor Cereteu, a menționat pentru…
-
15 Martie 2022 17:05
La Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție dedicată istoricului Nicolae Iorga, la 150 de ani de la naștere
Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat astăzi expoziția de documente și publicații cu genericul „Nicolae Iorga – „sămănătorul” de adevăr istoric”, prilejuită de aniversarea…
-
04 Iunie 2021 20:09
Avem o cultură frumoasă, dar care trebuie susținută de factorii de decizie, director BNRM
Republica Moldova este o țară cu o cultură bogată, moștenită de la predecesori. Față de ei, generația actuală are o responsabilitate mare: să o păstreze pentru generațiile viitoare. O parte…
-
15 Ianuarie 2021 18:22
Cele 5 volume ale Raportului statului major al Armatei Române, pentru perioada 1916-1919, editate la Iași, donate Bibliotecii Naționale de la Chișinău (AUDIO)
O expoziție de documente de patrimoniu cu genericul “Cunoscând prezentul, scriem viitorul” a fost inaugurată la Biblioteca Națională zilele acestea. Expozția conține documente din fondul de aur…
-
31 August 2020 19:40
Biblioteca Națională a organizat Simpozionul Științific Internațional „Valori bibliofile”
Biblioteca Națională a organizat Simpozionul Științific Internațional „Valori bibliofile”, ediția a XXIX-a, cu genericul „Mănăstirile basarabene – centre de spiritualitate culturală”,…
-
15 Iunie 2020 18:22
Opera lui Dimitrie Cantemir, care a fost citată de iluștri gânditori și savanți europeni, devine accesibilă și compatrioților săi
Lansarea ultimelor 3 volume din cele 5 apărute din opera lui Dimitrie Cantemir, a avut loc recent la Biblioteca Națională. Cărțile, ce apar în colecția “Moștenire” a editurii “Știința”,…
-
06 Martie 2020 15:30
“Basarabica” | Lansarea a două volume despre cartea românească din secolele XIV-XIX
Două volume despre cartea românească din secolele XIV-XIX au fost lansate zilele acestea la Biblioteca Națională din Chișinău, care vor completa seria “Basarabica” a bibliotecii. Editarea cărților…
-
24 Februarie 2020 19:32
Se împlinesc 583 de ani de la prima menționare a Chișinăului într-un document istoric
Pe 17 iulie, pentru prima oară, este menționată într-un document istoric localitatea Chișinău. În 1436 Chișinău era menționat într-un hrisov emis de domnitorii Ilie și Ștefan, adresat lui Oancea-Logofăt.
-
17 Iulie 2019 18:25
Valeriu Pasat spune de ce a refuzat să participe la concursul pentru funcția de președinte al AȘM
Adunarea Generală în cea de-a treia secție de științe a Academiei de Științe a Moldovei – Secția științe sociale, economice, umanistice și arte – a propus doi candidați la concursul pentru…
-
14 Martie 2019 14:50
FOTO | Expoziție cu genericul „Centenarul Marii Uniri (1918-2018)”, inaugurată la Biblioteca Națională de la Chișinău
La un secol de la unirea românilor din Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, la Chișinău a fost inaugurată o expoziție cu genericul „Centenarul Marii Uniri (1918-2018)”.…
-
29 Noiembrie 2018 17:16
Mănăstirea Voroneț: una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare
Lansarea la Chișinău a volumului ”Sfânta Mănăstire Voroneț, un sfert de veac de la reînființare” a reunit joi, 29 septembrie, la Biblioteca Academiei de Științe, fețe bisericești, cercetători,…
-
29 Septembrie 2016 21:43